Het ringen van steenuilen gebeurt door gecertificeerde ringers. In Drenthe hebben de werkgroepen soms hun eigen ringer en soms worden er andere ringers gevraagd. Het ringen is vooral belangrijk voor onderzoeksdoeleinden. Na het ringen gaan de jongen natuurlijk gewoon weer de nestkast in.
Waarom ringen:
- Door het ringen, kunnen we als we uilen in de handen krijgen met een ring om, bepalen hoe oud deze uilen zijn. (overleving)
- Daarnaast kunnen we door het aflezen van de ringen ook bepalen waar ze vandaan komen en dus welke afstand de uilen hebben afgelegd. (dispersie)
- Meestal worden de vrouwtjes in de broedperiode afgelezen en de mannetjes daarbuiten, zo kunnen we kijken hoe lang paartjes steenuilen bij elkaar blijven. (overleving en paarband)
- Soms komt het voor dat er twee vrouwtjes in een nest zitten, met eieren die onbevrucht zijn. We kunnen dan vaststellen of dezelfde uilen dit vaker doen.
- Indien er een dode uil gevonden wordt, kan vaak door terugmeldingen via www.griel.nl, achterhaald worden wat de doodsoorzaak is.