1. Inleiding
De Stichting Steenuilenwerkgroep Drenthe is opgericht op 08 mei 2000. Als afkorting wordt ook wel Stichting STUD gebruikt. Het bestuur van de stichting bestaat uit een door het bestuur te bepalen aantal van tenminste drie leden. Het aantal leden wordt door het bestuur met algemene stemmen vastgesteld. Het bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.
De Stichting STUD bestaat momenteel uit 4 bestuursleden, te weten: (zie voor de taken op de pagina Bestuur).
- Erwin Bruulsema
- Okko Vos
- Patrick Bolling
- Lenk van Zandwijk
De voorzitter is tevens provinciaal coördinator voor de steenuilen en daarmee aanspreekpunt voor de provincie Drenthe voor STONE (Steenuilen Overleg Nederland) de landelijke organisatie die zich inzet voor het behoud en bescherming van de steenuilen en het doen van onderzoek in het belang van de steenuil.
Zitting nemen in het bestuur geschiedt op volledig vrijwillige basis en er worden dus geen vergoedingen uitgekeerd voor geleverde diensten. Wel is er de mogelijkheid om reiskosten te declareren die t.b.v. de stichting zijn gemaakt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij: het geven van lezingen en excursies, bezoeken landelijke dagen/overleggen t.b.v. de steenuil en markten.
2. Doelstelling
De doelstelling van de stichting wordt als volgt omschreven in de statuten van de stichting:
- De stichting heeft ten doel de belangenbehartiging van de steenuil in het algemeen en het bevorderen van het onderzoek en de bescherming van de steenuil in Drenthe.
- De stichting tracht dit doel te bereiken door het doen van studies, het verzamelen van gelden, het verrichten van publicaties, het aanspreken van fondsen, bedrijven, instituten, en alle andere geoorloofde middelen.
- De stichting beoogt niet het maken van winst.
Daarnaast heeft het bestuur enkele extra doelen geformuleerd die in het verlengde van de bovenstaande doelen liggen en bijdragen aan een goed functionerende organisatie:
- Gelden binnenhalen om de werkgroep gezond te houden.
- Gelden binnenhalen om de werkgroepen in de provincie te faciliteren.
- Goed contact met en tussen de werkgroepen in de provincie (mail – telefoon).
- Begeleiden van nieuwe werkgroepen.
- Continuïteit waarborgen in de bezetting van het bestuur van de stichting.
- Vergroten van bekendheid van de stichting.
- Vergroten van kennis binnen de provincie Drenthe op het gebied van de steenuil. Dit door het bezoeken van markten, geven van lezingen en verstrekken van informatie.
- Het jaarlijks organiseren van een bijeenkomst voor de coördinatoren in de provincie.
- Duidelijke overzichten maken van de resultaten binnen de provincie.
- Jaarlijks een jaarverslag maken en verspreiden.
- Samenwerking met de Friese werkgroep en STONE (Steenuilenwerkgroep Nederland) goed onderhouden en aanwezig zijn bij netwerkbijeenkomsten en vergaderingen.
- Continuïteit waarborgen in de gebieden die gecontroleerd worden. Dus meedenken zodra er een coördinator stopt.
- Up-to-date houden van de website steenuilendrenthe.nl en Facebook www.facebook.com/stichtingsteenuilenwerkgroep en Twitter www.twitter.com/SteenuilDR
- De e-mails gericht aan info@steenuilendrenthe.nl binnen een week voorzien van respons.
3. Verwerving inkomsten
Het verwerven van inkomsten is één van de hoofddoelen om de werkgroepen in de provincie te kunnen faciliteren met benodigde middelen om de bescherming van de steenuilen op een zo optimaal mogelijke manier te doen. De financiële middelen worden verworven op vele geoorloofde manieren. Hieronder een zo volledig mogelijk beeld van de manieren waarop inkomsten geworven worden:
- Subsidies: provinciaal, gemeentelijk.
- Sponsoring door bedrijven door materiaal en kortingen op materiaal.
- Sponsoring door organisaties (Prins Bernhard Cultuurfonds)
- Donaties van bedrijven (Rabofonds, Rabo Clubcampagne, Statiegeldactie Coop Supermarkten).
- Deelname landelijke actiedagen (NL-doet).
- Geven van lezingen waarvoor een vergoeding wordt ontvangen.
- Donaties van particulieren.
- Bezoek markten door verkoop materialen.
Door op verschillende manieren inkomsten te verwerven wordt tevens aan risicospreiding gedaan. Mocht één van de bovengenoemde middelen wegvallen dan blijft de stichting financieel gezond.
4. Beheer en besteding vermogen
Het beheer van het vermogen van de stichting ligt bij penningmeester en der verantwoordelijkheid bij het volledige bestuur. Individuele bestuursleden kunnen niet op persoonlijke titel uitgaven doen. Dit dient altijd in overleg met minimaal één ander bestuurslid plaats te vinden. Het vermogen wordt uitgegeven aan onderstaande onderdelen in de begroting:
- Materialen voor werkgroepen
- Nestkasten
- Publicaties
- Jaarverslag
- Boekjes
- Folders
- Veiligheidsmaatregelen
- Voor het werken op hoogte
- Zichtbaarheid tijdens de werkzaamheden
- Bestuurskosten
- Vergadering provinciaal voor coördinatoren in provincie
- Bestuursvergaderingen
- Educatie
- Materialen voor educatie
- Opgezette uilen en predatoren
- Lesmateriaal
- Kosten
- Bankrekening
- Verzekeringen
- Materialen voor educatie
Het bestuur streeft naar een redelijke en goede verdeling in deze uitgaven. De uitgaven voor het faciliteren van de werkgroepen in de provincie zijn de hoogste en belangrijkste kostenpost. De bestuurskosten worden zo laag mogelijk gehouden, evenals de kosten voor bankrekening, verzekeringen en webhosting.
5. Toelichting werkwijze werkgroepen
De werkgroepen in de provincie Drenthe worden door de Stichting STUD ondersteund met materialen, zoals nestkasten (voor de steenuil), informatiemateriaal (folders, flyers, boekjes over steenuil, handleiding broedbiologisch onderzoek steenuilen, jaarverslag), veiligheidsmateriaal (veiligheidshesjes voor zichtbaarheid, klimgordels om veilig te werken op hoogte). Dit alles met de middelen die beschikbaar zijn en met een redelijke grens. Het bestuur bepaald samen of het aangevraagde materiaal redelijkerwijs beschikbaar gesteld kan worden uit de voorraad en uitgaande van de beschikbare financiële middelen kan worden aangeschaft.
De werkgroepen werken volledig zelfstandig, dan wel vanuit een vereniging waar vanuit zij actief zijn. Dit zijn onder andere IVN afdelingen en zelfstandige natuur- en vogelverenigingen. De stichting treedt alleen faciliterend op en is daarbij geen opdrachtgever naar de werkgroepen. De werkgroepen doen werkzaamheden rondom de steenuilen die ten goede komen aan de bescherming van, en onderzoek naar, de steenuilen. Hierbij wordt vooral ingezet op onderzoek ten behoeve van reproductie, verspreiding, conditie en populatieomvang.
6. Verantwoording en PR
Jaarlijks wordt er door het bestuur een jaarverslag gepubliceerd. In het jaarverslag valt te lezen welke activiteiten de Stichting STUD heeft ondernomen in het betreffende jaar. Tevens staat hierin een verantwoording m.b.t. de verwerving van financiële middelen en zal ook de ANBI-regeling worden opgenomen. Het jaarverslag wordt gebruikt ter verantwoording naar de provincie Drenthe t.b.v. de verstrekte subsidies en de aan te vragen subsidies. Daarnaast wordt in het jaarverslag de ontwikkeling van de steenuilen in Drenthe meegenomen. Dit geschiedt op basis van de door de werkgroepen aangeleverde gegevens.
De Stichting maakt gebruik van meerdere mediakanalen, zoals website, Twitter en Facebook. Tevens wordt er gebruik gemaakt van de regionale omroep (RTV Drenthe) om de Stichting STUD en de lokale werkgroepen te promoten. Daarnaast wordt er een financiële verantwoording afgelegd aan de partijen die ons voorzien van een subsidie.
Naast deze kanalen maken we gebruik van kranten en lokale bladen die huis aan huis verspreid worden. Hierin wordt vooral aandacht besteed aan plaatselijke initiatieven.
7. Overige gegevens
Post- en vestigingsadres:
- Paalakkers 13, 7981 DN Diever
Contactgegevens:
- 06 25 23 88 56
- info@steenuilendrenthe.nl
Website en sociale media:
- steenuilendrenthe.nl
- https://www.facebook.com/stichtingsteenuilenwerkgroep/
- https://twitter.com/SteenuilDR
Kamer van Koophandelnummer:
- 04061497
Bankrekening:
- NL17 RABO 0308 8123 44
RSIN
- 816231114