In de periode half april – éérste week mei vinden de eierencontroles plaats. De steenuil is geen verstoringsgevoelige broeder, dus kunnen we deze controle zonder risico uitvoeren. Bij deze controle kunnen we vaststellen hoeveel eieren er in totaal gelegd worden in een gebied en per broedsel. Als we deze controle zouden overslaan weten we uiteindelijk niet hoeveel eieren er geweest zijn. Dit omdat de niet uitgekomen eieren soms opgegeten worden door de volwassen uilen. Soms blijven de niet uitgekomen eieren ook liggen en nemen we ze mee voor onderzoek (in jaren dat we daarvoor ontheffing hebben gekregen). Dit onderzoek gaat vanuit STONE (Steenuilenwerkgroep Nederland).
Het aantal eieren weten is van belang, omdat we dan weten hoeveel predatie er is, hoeveel eieren niet uitkomen en soms kunnen hieruit verbanden worden opgemaakt. Als in een bepaald gebied of bij een bepaald vrouwtje de eieren nooit uitkomen kunnen we gaan kijken naar factoren die de oorzaak kunnen zijn van dit niet uitkomen van de eieren.
Normaal gesproken bestaan de meeste nesten uit 3, 4 of 5 eieren. In hele goede jaren komen er ook meerdere nesten voor met 6 eieren. In minder goede jaren komen we echter ook regelmatig legsels van maar 2 eieren tegen. Het belangrijkste is uiteindelijk hoeveel jongen er uitvliegen in een gebied.