De steenuil in Lhee houdt structureel zijn snavel, maar hij is wel gespot
Vrijwilligers van Stichting Steenuilenwerkgroep Drenthe gaan de steenuilen in de provincie in beeld brengen. Kijk niet gek op als er de aankomende tijd ’s avonds mensen met speakertjes met uilengeluiden langs uw huis lopen.
Voorzitter Erwin Bruulsema, hoe gaat het tellen van steenuilen?
,,De stichting faciliteert werkgroepen om op pad te gaan, in Drenthe zijn dat er 18. Zelf ben ik actief bij de Vogelwacht Uffelte. We gaan met het geluid van een mannetjessteenuil naar plekken waarvan wij denken dat er steenuilen kunnen zitten. Tien keer klinkt het geluid door een boxje en dan is het een minuut stil en luisteren we of er teruggeroepen wordt. Als dat zo is noteren we het territorium op een kaart en gaan we verder. Die gegevens komen uiteindelijk bij organisaties zoals de Vogelbescherming.”
Waarom het geluid van een mannetjesuil?
,,Alleen mannetjes roepen, een territoriumroep. De mannetjes reageren vaak als er een ander in hun gebied zit, zo bakent een steenuil zijn territorium af. Meestal als er een mannetje is, is er een koppeltje. Heel af en toe gaat het om een mannetje dat alleen zit.”
Waar gaan jullie op pad?
,,Voornamelijk in Zuid- en Zuidwest-Drenthe. In de omgeving van nestkasten en aan de randen van dorpen zoals Dwingeloo en Diever. In kleinschalig boerenlandschap waar bijvoorbeeld schapen zitten heb je veel mestkevers, dat is bulkvoer voor de steenuil. Daarnaast heb je in die gebieden nog houtwallen en fruitboomgaarden waar steenuilen kunnen wonen. En ze zitten her en der nog onder een dak.”
Hoe gaat het met de steenuilen in Drenthe?
,,Wij krijgen ze steeds beter in beeld, doordat de werkgroepen steeds actiever zijn. In Drenthe zit er groei in het aantal broedparen. We zitten nu op zo’n 150 á 200. Dat is wel relatief weinig vergeleken met de provincies Overijssel en Gelderland, waar je al gauw op 2000 komt. Maar Drenthe is wel het noordelijkste bolwerk qua steenuilen.”
Hoe verklaar je de aantallen?
,,In 1979 was er een strenge winter. Steenuilen, maar ook kerkuilen, konden toen door de sneeuw geen voedsel vinden. Daardoor is het aantal toen flink teruggelopen. Eigenlijk is dit nog steeds een nasleep daarvan. Daarnaast is het landschap grootschaliger geworden, door ruilverkaveling. Ik snap dat het belangrijk is voor boeren, maar voor de steenuil is het niet goed. Het is zoeken naar een gulden middenweg. Met het ophangen van nestkasten proberen we de aantallen te laten stijgen.”
Wat als een uil niet reageert op jullie lokroep?
,,Het komt soms voor dat het stil blijft op een plek waarvan je zeker weet dat er steenuilen zitten. Dan vragen we bewoners in de omgeving om het in de gaten te houden en ons te melden wanneer ze de uilen zien. En in Lhee is er een steenuil die structureel zijn snavel houdt. Die woont in een gebied waar ook een bosuil zit en als hij zich laat horen wordt hij gegrepen.”
Wat vindt u zo mooi aan de steenuil?
,,Daarvoor moet je ze echt zien en eens vasthouden. Als je in een nestkast kijkt en je ziet die grote gele ogen, ben je verkocht. Daar komt bij dat wij passie hebben voor de natuur. Als we op pad zijn en er komt reactie van een uil waarvan je nog niet wist dat er een zat, geeft dat nog altijd een kick.”
(Artikel afkomstig van de website van het Dagblad van het Noorden.)